Kuchnia włoska to najpopularniejsza kuchnia regionalna na świecie. Prostota składników i naturalność smaków sprawia, że przyciąga ona do siebie wielu miłośników i miłośniczek. W kuchni włoskiej nie może zabraknąć pomidorów, oliwy z oliwek, bazylii, czosnku oraz serów: parmezanu czy mozzarelli. To na nich opiera się fundament włoskiej kuchni. Oprócz klasycznej pizzy, Włosi słyną także z niesamowitej różnorodności makaronów czy charakterystycznego ravioli. Bogactwo tej kuchni dopełniają proste, lecz aromatyczne sałatki. Mimo wielkiej popularności włoskich dań, nie wszystkie lokale gastronomiczne są w stanie podołać oczekiwaniom klientów i włoskiej specyfice, zapominając o jakości czy modyfikując oryginalne receptury tracąc przy tym wyjątkowy smak. Sprawdziliśmy więc, czy autentyczny włoski świat klienci odnajdą w San Giovanni przy ul. Jana Kazimierza na Odolanach, restauracji obecnej na rynku ponad 15 lat i serwującej dania w piętnastu częściach stolicy.
Przestronne wnętrze z jasną cegłą
Wnętrze restauracji jest przytulne oraz eleganckie. Na ścianach dominuje jasna cegła, a lekko industrialny sufit okryty jest czernią. W środku pojawiają się także drewniane elementy, dopełniające charakteru przestrzeni. Włoskiego klimatu nadają wielkie czarno-białe fotografie prezentujące tradycję jedzenia makaronów przez pokolenia Włochów. Na stolikach, oprócz świeczek i serwetek, znajdują się też białe goździki, ocieplające atmosferę restauracji. Wart uwagi jest także kącik zabaw dla dzieci, co jest fantastyczną opcją przy dłuższej, rodzinnej wizycie.
Przekąska na dobry poczatek
Kulinarną podróż w San Giovanni rozpoczęliśmy od przekąski. Restauracja w tej kategorii oferuje foccacię z rozmarynem, czosnkiem i solą, włoskie pieczywo czosnkowe z mozarellą, oliwą czosnkową i parmezanem, koszyk frytek oraz deskę antipasti, na której znajdują się włoskie wędliny, sery oraz pomidorki koktajlowe, oliwki oraz orzechy włoskie. My zdecydowaliśmy się zamówić włoskie pieczywo czosnkowe. Zostało ono podane w bardzo estetycznej formie, chociaż z chęcią na talerzu zobaczylibyśmy dodatek w postaci świeżego listka bazylii czy gałązki rozmarynu, który jeszcze lepiej wizualnie dopełniłby całość przystawki. Rozmiar pieczywa, które otrzymaliśmy był bardzo zadowalający, a smak poprawny. Aromat czosnku w potrawie był dobrze wyczuwalny, a samo pieczywo wypełnione było po brzegi serem. Ciasto chrupiące. Cena tej przystawki to 21,90 złotych. Dobry wstęp do dalszej degustacji.
Delikatne ravioli z łosiosiem
Kosztując dań we włoskiej restauracji, nie mogliśmy nie skosztować ravioli. Do degustacji wybraliśmy wersję z łososiem. Jednak sekcja makaronów w menu San Giovanni oferuje jednak całe ich bogactwo, m.in. aglio olivo, carbonara, calabrese, inferno, czy tagliatelle verde del mare. Oprócz ravioli zjecie tu także gnocchi ze szpinakiem czy tortellini z szynką parmeńską. Pierożki z łososiem zostały podane w sosie koperkowym, a duszone były na białym winie. Dodatkiem do dania był świeżo tarty parmezan. Danie zostało dobrze doprawione, a całość była bardzo delikatna. Królem ravioli pozostał łosoś, czyli dokładnie tak, jak powinno być. Jego cena to 44,90 zł.
Świeża sałatka z kurczakiem
Kolejnym przystankiem w naszej włoskiej podróży była sałatka z kurczakiem. Oprócz składników-pewników, czyli sałaty i kurczaka, na talerz trafiły również: pomidor, ogórek, kukurydza, rukola, grzanki oraz towarzyszący całości sos czosnkowy i grissini. Zarówno kurczak, jak i pozostałe składniki sałatki cechowała świeżość, a sama kompozycja smaku nie pozostawiała wątpliwości co trafności doboru składników. Grissini, czyli włoskie pałeczki chlebowe były wręcz obłędne. To bardzo mocna pozycja w karcie San Giovanni, w szczególności dla tych, którzy cenią sobie gwarancję niezmiennego i pewnego smaku. Cena? 39,90 zł.
Spianata w świetnym wydaniu
Klasyka gatunku. Nasze podniebienia zachwyciła idealna wręcz pizza Spianata e Gorgonzola. Ciasto okazało się wyśmienite, a przy tym bardzo cienkie. Do tego świeży sos pomidorowy oraz sery: mozarella i gorgonzola, nie spływające z pizzy. Całość jednak zdominowana przez boskie, wyraziste oraz delikatnie pikantne salame spianata. Dla amatorów ostrych sosów polecamy także wyborny sos pikantny peperoncino, jednakże Spianata e Gorgonzola jest okraszona pikanterią sama w sobie. Spianatę o tradycyjnym rozmiarze zjemy za 47,90 zł.
Drugą pizzą, którą zamówiliśmy było Calzone Spinachi, czyli rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga. Ciasto powtórnie bardzo dobrej jakości. Na górze pieroga obecne są czarne bąbelki, będące efektem wielogodzinnego dojrzewania ciasta i pęcherzyków powietrza, które po wrzucenia do pieca szybko rosną i przypiekają się. Nadaje to pizzy lekko palony, wyjątkowy smak. W środku calzone znajdziemy mozarellę, sos śmietanowy, ser feta, gorgonzola oraz dużo szpinaku. Cena Calzone Spinachi to także 47,90 zł.
Słodka pointa
Na koniec wizyty w lokalu zamówiliśmy dwa desery: puchar lodowy oraz deser bezowy. Oba desery podane były z świeżymi plastrami pomarańczy. Puchar lodowy był w porządku, jednak nie wyróżnił się szczególnie wśród innych dań. Beza zaś bardzo przypadła nam do gustu. Obie pozycje kosztują 19,90 zł. Do ugaszenia pragnienia poprosiliśmy o lemoniadę. Dostaliśmy duży dzbanek orzeźwiającego napoju z miętą, pomarańczami oraz cytryną - zdecydowanie godny polecenia. Jednak w karcie znajduje się wiele innych opcji: od herbaty, kawy po piwo oraz włoskie wino domowe.
Ocena wizyty
Podsumowując, wizyta w San Giovanni była dobrą kulinarną przygodą. Potrawy, które tu zjemy są ponadprzeciętnej jakości i adekwatne do ceny, którą trzeba zapłacić. Restauracja oferuje szeroki wybór dań przy zachowaniu świeżości składników. Nasza ocena San Giovanni jest bardzo dobra. To świetna propozycja, dla każdego, kto lubi tradycyjne, włoskie jedzenie i ma ochotę spędzić czas w przyjaznym lokalu. Ocena: 4,7/5.
Napisz komentarz
Komentarze