San Giovanni to warszawska sieć włoskich restauracji, która na dobre zadomowiła się na Woli. Przy Jana Kazimierza mieści się jeden z szesnastu warszawskich lokali pod tym szyldem. Co istotne, nie jest to sieć franczyzowa użyczająca jedynie nazwy, a restauracja z kilkunastoma lokalizacjami podlegającymi bezpośrednio właścicielowi, który nadzoruje i dba o jakość w każdym z lokali.
Restauracja San Giovanni na Woli znajduje się na ul. Jana Kazimierza, w pobliżu Cmentarza Wolskiego. Przed San Giovanni znajduje się parking, a w przypadku braku miejsc postojowych zmotoryzowani mogą prosić obsługę o udostępnienie dodatkowych miejsc.
Od klasyki do klasyki
Kunszt kucharza poznaje się ponoć po daniach klasycznych i najprostszych - kilkuskładnikowych. Zamówiliśmy więc odrobinę włoskiej klasyki: spaghetti aglio olio. Żeby jednak w możliwie jak największej części skorzystać z dobrodziejstw lokalu postanowiliśmy rozszerzyć o bardziej fantazyjne pozycje. Tym sposobem na naszym stole pojawiło się również ravioli alle melanzane i dwie pizze: mięsna uczta oraz salami.
Włoskie składniki od włoskich dostawców
Jako pierwsza na mój stół wjechała pizza. Nie przesadzając można stwierdzić, że jest to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza pizza na Woli. Cienkie ciasto – z zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne stanowiło doskonałą podstawę do skomponowania na nim idealnej pizzy. Składniki pochodzące od włoskich dostawców były świeże, a smakiem doskonale przypominały to, co wszyscy pamiętamy ze swoich włoskich wakacji.
Czosnek, bakłażan i doskonała oliwa
Później na stół wjechało ravioli – okrągłe pierożki obsypane pysznym, prawdziwie włoskim parmezanem oraz suszonymi pomidorami, skąpane w genialnym sosie oliwkowo-czosnkowym. W środku ravioli znajdowało się nadzienie bakłażanowe – rozpływające się w ustach, łagodne ale intensywne.
Lodowa beza Pavlova
Kolację kończyłem deserem. Oferta się stale zmienia. Ja trafiłem na doskonałą roladę lodowo-bezową. Ciastko składało się z kilku warstw bezowych i lodowych ułożonych naprzemiennie. Całość przykryta była bitą śmietaną, truskawkami i listkami mięty. Było pysznie i nieziemsko słodko.
Wszystko prosto z Włoch
Największym dobrodziejstwem lokalu pozostają jednak pizze. W San Giovanni na Woli znajdziemy czterdzieści rodzajów pizzy, cztery calzone, a także nieskończoną możliwość poszerzenia oferty poprzez zamówienie pizzy według własnej kompozycji. Katalog jest więc otwarty, a samo menu daje możliwość próbowania nowej pizzy co tydzień niemal przez cały rok. Wszystkie składniki są w stu procentach świeże, a zdecydowana większość pochodzi od włoskich dostawców.
Restauracja ma również bogatą ofertę win – zarówno tych z renomowanych winnic, jak i win domowych. Goście znajdą tu więc takie szczepy jak: primitivo, cabernet sauvignon, pinot grigio, nero d`avola czy chardonnay.
Koniecznie należy dodać, że San Giovanni organizuje również imprezy okolicznościowe – chrzciny, komunie, czy urodziny. Klienci mogą przy tym wybrać, czy goście będą częstowani włoskimi przysmakami z dyżurnego menu, czy może karta dań podczas takiego wydarzenia ma obfitować w polską klasykę.
Napisz komentarz
Komentarze