Już 25 czerwca w Parku Moczydło odbędzie się kolejna edycja „Wolskiego Grillowania", podczas którego mieszkańcy i mieszkanki Woli będą mogli spróbować tradycyjnych dań i smaków Mazowsza. Na miejscu pojawi się znany szef kuchni Aleksander Baron.
Kulinarne imprezy pod gołym niebem stały się wolską tradycją. Co roku w tutejszych parkach odbywają się różne wydarzenia z gotowaniem w rolach głównych, które przyciągają smakoszy w każdym wieku. – Mądre i zbilansowane żywienie jest podstawą zdrowego stylu życia i to staramy się od lat promować na Woli – mówi Krzysztof Strzałkowski, burmistrz dzielnicy. – Pomagają w tym m.in. takie imprezy jak „Wolskie Grillowanie", na których można nie tylko smacznie i zdrowo zjeść, ale również dowiedzieć się czegoś ciekawego, a zdobytą wiedzę zacząć stosować we własnej kuchni – dodaje.
W Parku Moczydło pojawi się Aleksander Baron
Nadchodząca edycja „Wolskiego Grillowania" odbędzie się pod hasłem „Poznajemy tradycyjne danie z Mazowsza", a gościem specjalnym będzie wielki orędownik tej kuchni – Aleksander Baron. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni młodego pokolenia, który w swojej pracy korzysta wyłącznie z produktów najwyższej jakości, pozyskiwanych w dużej mierze od lokalnych producentów. Gość imprezy zaraża swoją pasją i chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami, dlatego będzie miał aż 4 wejścia. – Na początek flaki po warszawsku w wersji mięsnej i wege, a do tego opowieść o tradycyjnych daniach kuchni mazowieckiej. Później ziemniaki z parnika i historia tego, co dziś nazywamy rodzimym street foodem. Następnie pokaz fermentacji i kiszenia, a na koniec coś słodkiego, czyli wolskie rurki z kremem – mówi Ewa Statkiewicz, Przewodnicząca Rady Dzielnicy Wola. – Wszystkich dań będzie można oczywiście spróbować. Jestem przekonana, że nikt tego dnia nie wyjdzie z imprezy głodny – dodaje Statkiewicz.
Kiedy rodzice będą uczestniczyć w pokazach gotowania, ich pociechy będą mogły spędzić aktywnie czas pod okiem doświadczonych animatorów. Specjalnie dla najmłodszych zbudowane zostanie stanowisko rekreacyjne, a także strefa działań plastycznych i strefa ekologiczna. W trakcie imprezy nastąpi uroczyste rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego na najlepsze danie inspirowane kuchnią tradycyjną, a całość zwieńczy potańcówka, w trakcie której będzie można wytańczyć nadprogramowe kalorie.
Impreza w Parku Moczydło rozpocznie się o godz. 13:00 i potrwa do godz. 18:00. Wstęp będzie bezpłatny.
fot. Materiały prasowe Urzędu Dzielnicy Wola
Napisz komentarz
Komentarze